Igiena Personala si Familiala

„PĂTRĂȚICA” NOASTRĂ DE LUCRU

La fiecare a doua sâmbătă avem în curtea noastră în jur de 60-70 copii în mod constant, iar ocazional peste 100 de copii.

În fiecare miercuri și sâmbătă avem un alt proiect, numit ,,Alfabetizare” , în care, 30 de copii pe care îi îmbrăcăm, încălțăm, îi susținem la școală, vin să facă teme și să își îmbunătățească abilitățile școlare, sub îndrumarea Ioanei Șaitiș și a doi profesori, domnul Fety, specializat în matematică-fizică-chimie, pentru copiii mai mari, iar doamna Fara, învățătoare, care se ocupă de cei mai mici.

ESTE NEVOIE DE SĂPUN ȘI APĂ

Ei bine, când ne-au vizitat pentru prima dată acești copii, erau din cale afară de murdari, cu hainele rupte, flămânzi și plini de păduchi. Acest lucru a persistat destul de multă vreme, iar ocazional, se întâmplă și acum.

Am început cu ei, pe lângă lecțiile biblice, să facem și lecții de igienă personală, apoi cu o parte dintre părinții lor să facem lecții de igienă familială – așa am  numit-o noi.

NEVOIA DE INSTRUIRE ÎN IGIENA PERSONALĂ

Majoritatea nu știau să se spele pe dinți și nici nu aveau cu ce să o facă. Părinții lor nu au considerat necesar să dea bani pe periuțe de dinți sau pe pastă de dinți, când ei locuiau închesuiți în barăci de 1*2m câte 7-10 persoane. Era mai necesar să aibă un orez la masă, decât să aibă aceste obiecte ce țin de condițiile de igienă personală. Am cumpărat periuțe de dinți, pastă de dinți și săpunuri.

A LUCRA DUPĂ UN MODEL ESTE CEL MAI UȘOR SĂ ÎNVEȚI

Am pregătit scenarii în care le arătam copiilor cum trebuie spălați dinții în mod corect. Nu știau să țină periuța în mână, darmite să își spele dinții. Am gândit un program astfel încât la fiecare două-trei luni să le cumpărăm din nou aceste elemente de igienă personală. Am făcut scenarii cu spălatul pe corp.

Am folosit copiii noștri pe post de modele pe care le spălam imaginar, să vadă unde trebuie să insiste în spălarea pe corp. O familie ne-a lăsat copiii să îi spălăm, așa că am pregătit apă caldă de câteva ori și i-am spălat pe corp. Ioana a fost cea care, cu dragoste și delicatețe s-a ocupat de acești copii și i-a spălat.

REPETĂM ACESTE MICI CURSURI PERIODIC

Acum am dezvoltat aceste lecții și le arătăm cam o dată la 2 luni inclusiv desene animate legate de igiena personală, cerându-le să fie curați, îngrijiți și spălați pe dinți.

Bineînțeles, le oferim și ceea ce este necesar pentru aceasta nu doar periodic, ci și atunci când ne cer ei, deoarece li s-a terminat săpunul sau pasta de dinți.

IGIENA ÎN CASE - DEPARAZITARE CASE

Am început și lecții de igienă familială. Au fost în special lecții particulare, discuții cu părinții copiilor.

Familiile malgașe sărace locuiesc în case mici, un fel de bărăci. Unele sunt făcute din scândură, altele din lut ars, puține dintre ele fiind din cărămidă, dar netencuite înăuntru. Înghesuiți în aceste case, peste unii dintre, noaptea, urcau șobolanii în timp ce dormeau, fapt care ne-a neliniștit foarte tare.

SOLUȚII ȘI OTRĂVURI PENTRU ȘOBOLANI

De exemplu, lângă noi, într-o casă veche, gata să se dărâme, locuia o familie cu 4 copii mici. Am văzut noi cum au intrat șobolani aproape cât o pisică de mare în casă, peste prag și ne-am gândit la acei copii, mai ales că toți erau sub 5 ani. Cum se poate apăra un copil așa de mic de un șobolan mare?

O altă familie locuia într-o mică căsuță, iar sub casa lor era un cuib de șobolani, sub unul dintre pereți. Am pus otravă în casă și în jurul casei, dar în final a trebuit să doborâm unul dintre ziduri, unde se ascundeau șobolanii. Acolo am găsit într-un cuib, 8 șobolani morți din pricina otrăvii.

ALTE PROVOCĂRI: PURICII

O altă problemă erau puricii. În sezonul uscat, iarba este plină de purici, adevărate invazii care îți fac pielea plină de bube și mușcături. Când casa ți-e plină de purici, cu adevărat viața este un chin. Așa că am ajutat de mai multe ori câteva familii să își deratizeze casele, oferindu-le soluție contra puricilor, foarte scumpă pentru un malgaș obișnuit.

CURAȚI ÎN SOCIETATE - PROVOCĂRI

Unii dintre copiii din proiectul de Alfabetizare au mers la școală plini de păduchi, iar profesorii de la școală ne-au atenționat.

Așa că a trebuit să ajutăm pe părinții acestora să aibă mai multă grijă de ei, să nu îi lase plini de murdărie, mirosind urât și cu păduchi între ceilalți copii. Nu toți părinții au înțeles aceste lucruri, așa că a trebuit să acționăm mai ferm cu unii dintre ei, ca să înțeleagă că în societate nu putem să ne integrăm oricum, ci trebuie să avem o viață mai curată inclusiv din punct de vedere al igienei.

Close