Ajutorare

Ajutor pentru 100 de familii malgase

Pentru ca am dorit sa deschidem o Scoala Biblica pentru Copiii din zona in care locuim, am hotarat sa discutam cu parintii lor despre aceasta intentie, sa le spunem ca suntem misionari, ca le vom vorbi despre Isus Hristos si ca sunt invitati sa participe la acele programe, insotindu-si copiii.

3 Un model de pachetAsa ca am pregatit 20 depachete cu alimente pentru 20 de familii din imprejurimile noastre. Pana la urma, ne-au rugat unii oameni cu copii mici sa ii ajutam si pe ei si am ajuns sa ajutam 30 de familii cu aceste pachete. Pachetele contineau cateva alimente de baza: zahar, ulei, faina, orez, dulciuri, saratele, fructe, caiete, pixuri si jucarii – pe care le-am dat in functie de fiecare familie. Au fost cateva familii mai numeroase 9-10 persoane, carora le-am lasat 2 pachete, ca unul era prea putin pentru atatia.

Apoi, Domnul ne-a provocat, prin credinta, sa ajutam si familiile din doua biserici, aproximativ 60 de familii. Noi nu vedeam o astfel de perspectiva, dar cu ajutorul RVE Suceava (redactor Daniela Delibas) si RVE Cluj (Anca Bordea si familia) am reusit sa strangem bani si sa completam pachete de alimente pentru 100 de familii. A fost un efort urias – intre Craciun – Sarbatoarea Nasterii Domnului si Anul Nou am fost tot intre cursuri suplimentare de limba franceza (pentru copiii nostri)- casa si piata de alimente, pentru aceste cumparaturi.

18 Biserica din AntsirabePentru ei acest cadou reprezenta valoarea a 3-5 zile de lucru. Am vazut familii care ne imbratisam la propriu pentru acest dar, desi le-am spus ca fratii din Romania le-au trimis, noi doar am intermediat. Am vazut multe vaduve si oameni batrani sau bolnavi primindu-le cu lacrimi in ochi. E un frate care in fiecare duminica vine sa imi spuna ,,Multumesc pentru ajutorul ce ni l-ati dat!”, desi au trecut doua luni de atunci aproape. Am vazut multi adolescenti si fete care sunt la final de scoala – 17-18 ani, venind si cerandu-ne si pentru ei jucarii – pe care le-am pregatit pentru copiii mici din biserica noastra. Bisericile care au primit pachetele s-au rugat special pentru fratii din Romania care au avut inima sa faca aceasta darnicie. Va multumim pentru dragostea dvs aratata fata de acesti frati si surori din Antsirabe !

Familii foarte sarace cu copii multi

Saracia pe care am vazut-o in jurul nostru – intre vecinii nostri, oameni care intr-un fel sau altul ne-au devenit prieteni sau familii din biserica foarte sarace si cu copii multi, ne-au sensibilizat inima si ne-au devenit o povara. Asa ca, dupa ce ne-am chibzuit bine si ne-am rugat, am hotarat sa discutam cu aceste familii si sa le intocmim un fel de dosare sociale pentru a le putea oferi un mic ajutor in fiecare luna pentru completarea cu ceva la nevoile lor. Nu ne-am gandit la sume foarte mari, deoarece nu dorim ca ei sa nu lucreze si sa se increada in aceste venituri primite de la noi. De aceea, ne-am gandit ca ajutorul nostru sa fie de 30.000 -40.000 Ariary pe luna, echivalentul a 10-15 Euro, in functie de variatia cotatiei valutare.

Familia FIoana s-a ocupat de acest proiect si in final am hotarat sa sprijinim cu aceste sume constant timp de un an 5 familii malgase. Incercand sa le intocmeasca dosar, surpriza ei a fost ca unii dintre ei sa nu stie cand s-au nascut, cati ani au unii dintre copii sau chiar numele complet al copiilor. Asa ca a fost ingreunat procesul, dar am trecut peste asta.

Conditiile din casele lor sunt sub orice limita umana de trai, dar bine ca au unde sta. Camerele in care locuiesc sunt inchiriate, tencuite cu pamant scorojit si scormonit de pasari sau cu lemn. Va prezentam mai jos cele 5 familii pe care ne-am propus sa le ajutam si conditiile din casele lor, dar din motive de protectie nu le vom da numele decat celor care ni-l cer special pentru a-i sprijini.

4 Familia Y

6 Familie Z

Unele dintre aceste familii au copii de 10-11 ani care nu stiu sa scrie si sa citeasca, pentru ca nu au avut bani sa mearga la scoala. Exista scoli publice sustinute de stat, unde pretul scolarizarii se ridica anual la suma de 25 Euro, la care se adauga taxa de inscriere, rechizite scolare, haine si incaltaminte.

7 familie cu 3 copii

9 Familie 4

Pe viitor am dori sa deschidem un astfel de proiect – special pentru scolarizarea copiilor din cateva familii – cu scopul de a-i ajuta sa iti tina macar pentru 1-2 ani copiii la scoala, sa poata stie sa scrie si sa citeasca.

Close