BINECUVANTARILE SLUJIRII...INIMI ATINSE DE DUMNEZEU!

BINECUVANTARILE SLUJIRII...INIMI ATINSE DE DUMNEZEU!

BINECUVANTARILE SLUJIRII…INIMI ATINSE DE DUMNEZEU!

Dragi prieteni – frați și surori,

Suntem in a 5-a luna de slujire in Madagascar. Am intrat in anul 2014 si, desi, nu am avut parte cu ocazia sarbatorilor de acea atmosfera superba romaneasca – cu colinzi despre Hristos pe strazi, seri petrecute cu familii prietene, reuniunea familiei, totusi ne-am bucurat alaturi de biserica de aici din Antsirabe. Ii iubim pe acesti oameni, ne place cu ei, dar diferenta culturala si manifestarea ei spirituala intre noi si ei este evidenta.

1 Serbare copiiDin punct de vedere climatic – acum este perioada cicloanelor aici – cu vanturi foarte puternice si ploi torentiale. Umiditatea este buna pentru plante, dar pentru oasele si muschii nostri nu prea.

         Alessia si Ruth au terminat bine scoala – primul trimestru. Deoarece cursurile sunt in limba franceza si ele inca nu o cunosc destul de bine, directiunea scolii ne-a cerut expres ca inclusiv pe perioada sarbatorilor sa mergem cu ele la Alianta Franceza pentru dezvoltarea limbii – care ne-au blocat putin sarbatorile.

Suntem multumitori Domnului pentru copiii nostri : Alessia, Ruth si Filip – fetele si-au dat toate silintele sa se acomodeze aici in Madagascar, in ciuda limbii straine, a sanatatii precare deseori, a infectiilor aproape permanente pe piele. Uneori le-am auzit pe fete spunandu-si una alteia cand se jucau cu jucariile: ,,- Chiar daca ti-e dor de casa si de bunici sa nu ii spui lui taticu’, ca te pune pe avion si te trimite in Romania.” Ca sa contracarez dorul de casa le-am spus de cateva ori lucrul acesta, dar nu am stiut ca vor pune asta la inima. Ne rugam Domnului sa le fie din ce in ce mai usor, sa isi gaseasca  prieteni buni aici.

3 Filip cel nazbatios      Filip a inceput sa mearga si sa exploreze imprejurimile. Asta ne obliga sa ne dublam atentia fata de el, ca umbla prin toate sertarele sau dulapurile, interesat fiind de tot ce este in ele : linguri, cutite, aparate, ulei, diluant, otrava pentru insecte, medicamente. Nimic nu ii scapa – a reusit sa ne manance majoritatea bateriilor acumulatori pentru aparatul de fotografiat. Ia scobitori si le introduce in priza, zgandare jarul din foc cu surcelele, cand facem foc in casa. Dar ne bucuram ca traieste o noua dimensiune a cresterii : umblarea si cercetarea

Cu ajutorul Domnului si sprijinul dvs, inaintea sarbatorilor am reusit sa cumparam o masina buna, nu foarte pretentioasa, dar destul de solida pentru drumurile dificile si greu practicabile de aici. Campania de pe facebook - ,,1 Euro pentru un CAR in Madagascar” – a fost o modalitate prin care Domnul ne-a invatat sa expunem aceasta nevoie, si, desi nu am acoperit toate costurile legate de cumpararea masinii – va multumim ca peste 60% din valoarea ei ati acoperit-o cu darnicia dvs.  Va asiguram ca ne-a ajutat enorm sa extindem lucrarea de aici si ne ajuta enorm pe noi ca familie mare.

Am inceput o Scoala Biblica pentru Copii in zona noastra si participarea este de 30-50 copii pe intalnire. Intr-un cartier din Antananarivo doi francezi care lucrau cu copiii au fost omorati – arsi de parintii acestora fara judecata – ca ar fi incercat sa faca trafic de organe (desi s-a descoperit ca nu a fost adevarat).

10 Versetul biblicDe aceea am considerat ca este intelept sa vorbim cu parintii despre ce vrem sa facem si sa le cerem sa isi lase copiii la noi. Pentru asta am pregatit inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului pachete cu alimente pentru 20 de familii – intrand in casele lor, vorbindu-le despre Hristos, despre misiunea noastra, despre dorinta de a a-i invata pe copiii lor despre Isus Hristos. Dupa ce am pregatit astfel terenul – am putut deschidem linistiti aceasta scoala pentru copii.

O intalnire cuprinde cantece, rugaciunui, lectie biblica, lucru manual – dezvoltarea lucrului in echipe si particular, invatarea versetului biblic, jocuri. Pentru ei este extraordinar, pentru noi este o binecuvantare sa sadim semintele Adevarului in inima lor. De cateva ori parintii ne-au oprit pe strada si ne-au multumit pentru ce facem cu copiii lor.

Dupa ce am pregatit  pachetele cu alimente pentru 20 de familii, Domnul ne-a provocat, prin credinta, sa ajutam si familiile din doua biserici. Noi nu vedeam o astfel de perspectiva, dar cu ajutorul RVE Suceava (redactor Daniela Delibas) si RVE Cluj (Anca Bordea si familia) am reusit sa strangem bani si sa completam pachete de alimente pentru 100 de familii. A fost un efort urias – intre Craciun si Anul Nou eram tot intre Alianta Franceza (cursuri fete) si Piata sau magazine (alimente, jucarii) – dar in final, am vazut ce multumitori au fost cei care le-au primit.

20 Biserica Antsirabe             Pentru ei acest cadou reprezenta valoarea a 3-4 zile de lucru. Am vazut multe vaduve si batrani primindu-le cu lacrimi in ochi. Am vazut multi adolescenti si fete care sunt la final de scoala – 17-18 ani, venind si cerandu-ne si pentru ei jucarii – pe care le-am pregatit pentru copiii mici din biserica noastra. Bisericile care au primit pachetele  s-au rugat special pentru fratii din Romania care au avut inima sa faca aceasta darnicie. Sunteti niste oameni superbi – va multumim pentru dragostea dvs aratata fata de acesti frati si surori din Antsirabe !

MOTIVE DE RUGACIUNE pentru luna ianuarie si februarie 2014 :

 • Sanatatea noastra – desi este vara suntem toata familia gripata – iar pe piele copiii inca au eruptii, din pacate. Rugaciuni, creme, schimbatul mancarii – inca nu au efect - pleaca un rand de bube si apare altul.
 • Invatatul limbii malgase – luptam din greu sa vorbim curent aceasta limba – dar este o limba grea.  Speram sa invatam expresiile uzuale bine, sa ne intelegem cu ei.
 • Scoala fetelor – sa isi dea drumul la exprimare orala la scoala.  Sa o invatam pe Ruth (cea mai mica) sa scrie si sa citeasca, pentru ca aici se cere ca ei sa stie de acasa aceste lucruri.
 • Scoala biblica pentru copii – Domnul sa atinga inimile copiilor, iar prin ei, inimile parintilor. Creatia – Dumnezeu atotputernic, Arca lui Noe – ascultarea de El, Turnul Babel – importanta mesajului sfant, si teme din Noul Testament sunt ceea ce am pregatit pentru ei.
 • Evanghelizarea oamenilor din zona in care locuim – sunt multi oameni de treaba aici, prietenosi, dar care nu il cunosc pe Hristos – se roaga de cate ori au ocazia stramosilor lor – sa va rugati ca Domnul sa ne foloseasca in mantuirea lor.
 • Iesirea in jungla  – Domnul sa fie cu Marcel pe perioada de cateva zile cat se preconizeaza a merge in jungla cu echipa de misionari americani in februarie, si cu Ioana si copiii acasa – ocrotire de oameni rai, putere de munca pentru diferitele proiecte, ocrotire pentru copii.

              

                Cu pretuire,    Marcel si Ioana Saitis,

                                           cu copiii Alessia, Ruth si Filip

Comentarii

1 Comments

 1. Bogdan Gutu
  martie 5, 2014 at 12:46
  Reply

  Salutari Sfinte din Italia(Imola) si Romania(Cluj)

Leave a Reply

Close