Credincioșia lui Dumnezeu în Insula Roșie

Credincioșia lui Dumnezeu în Insula Roșie

Credincioșia lui Dumnezeu în Insula Roșie

     FOAIE DE INFORMARE DIN MADAGASCAR - FAMILIA ȘAITIȘ - MAI-IUNIE-IULIE-AUGUST 2019

    Când eram în armată (Marcel), număram spre finalul ei câte zile ne-au mai rămas până la „liberare”, cum îi spuneam noi terminării serviciului miliar. Am început această numărătoare (AMR) când mai aveam 100 de zile de armată. AMR-ul (a mai rămas) a început să scadă: 100, 99, 98, …, 52, 51.

    În lucrarea de misiune nu avem AMR. Nici nu vrem să atingem un anumit număr de ani pe câmpul de lucrare pe care i-am stabilit. Însă vedem că deja s-au dus 6 ani de muncă, iar restul ne stă în față. Nu știm la cât vom ajunge. Poate după 10 ani Dumnezeu ne va spune să venim spre casă. Poate după 20 de ani. Noi am dori să stăm mult, chiar toată viața, să fim instrumente bune și oameni credincioși lui Dumnezeu, să fim o binecuvântare pentru Împărăția lui Dumnezeu și pentru Biserica lui Hristos din Madagascar și să purtăm în noi „împuternicirea Duhului Sfânt” în orice plan al vieții în care slujim: Evanghelizare prin proclamare, prin ajutor medical, prin educație creștină și plantare de biserici, prin ajutorare.

     Dar avem nevoie de dvs alături de noi în acest frumos, dar greu proces al misiunii transculturale. Să mergem împreună înainte!

PUTEȚI CITI SCRISOAREA ÎN FORMAT PDF AICI

PROVOCĂRI LEGATE DE MICUȚA NAOMI

În luna aprilie ni s-a născut Naomi, la un mic spital din Antsirabe. La un control de rutină legat de sarcină, medicii au decis că Ioana trebuie să facă cezariană urgent, așa că am fost împreună câteva zile în spital, în timp ce Denisa și Tabita ne-au ajutat cu copiii noștri acasă. Aproape de noi au fost și familia Popa - Florin și Alina, care ne-au încurajat și tot timpul ne întrebau cu ce ne pot fi de folos, ca toate să fie bine acasă, pe timpul cât Ioana a stat în spirtal, iar eu am ajutat-o, fiind greu pentru ea să se deplaseze din pricina operației suferite.

După ieșirea din spital, a trebuit să obținem actele pentru fetița noastră Naomi. A fost un proces dificil, pentru că Primăria orașului era în grevă de trei luni. Am luptat cu un sistem birocratic foarte complex în Insulă pentru ca Naomi să poată fi scoasă din Madagascar împreună cu noi, familia, pentru lunile iulie și august: de la Primărie la Tribunal, de la Antsirabe la Antananarivo, de la un minister la altul, acte trimise de la Antsirabe în Pretoria și înapoi. După multe insistențe și trăiri cu „sufletul la gură” că nu ne ajung actele la timp, am reușit în cele din urmă să o scoatem la capăt, cu ajutorul și prin harul lui Dumnezeu.

PACHETE PENTRU COPII ÎN ȘCOALA BIBLICĂ PENTRU COPII „VESTEA BUNĂ”

Am fost enorm de bucuroși ca în cursul lunii iunie să putem oferi copiilor de la Școala Biblică pentru Copii ”Vestea Bună” cadouri pe care le-am primit de la Samaritan Purse, printr-o colaborare cu un prieten păstor, Samisoa. De obicei la aceste întâlniri vin în jur de 100 de copii, dar s-a întâmplat să avem spre 120, fără ca ei să știe de surpriză. În această lucrare colaborăm bine atât cu Denisa și Tabita, cât și cu Florin și Alina Popa, care au mare inimă pentru lucrarea cu copiii. Ca de obicei, lecțiile biblice, versetul biblic, jocuri pentru copii, repetarea adevărurilor biblice, cântece și lucru manual, completează lucrarea cu acești copii.

MISIUNE PE TERMEN SCURT - ECHIPĂ DE LA BISERICA PENTICOSTALĂ FILADELFIA DIN PARIS

Între 16-29 Mai i-am avut la noi pentru două săptămâni pe 5 tineri de la Biserica Penticostală Filadelfia din Paris. Echipa a fost condusă de Ionuț Lung, care i-a avut alături pe soția lui, Rodica, pe Amalia Hontău, pe Nelu Creța și pe Nina Danciu. Programul a fost plin de evenimente, cuprinzând o Conferintă de două seri pentru Învățătorii de Școală Duminicală din Bisericile evanghelice din Antsirabe, un Turneu de evanghelizare ce a cuprins atât lucrarea de evanghelizare a oamenilor, cât și a copiilor, în mai multe orașe, comune sau sate, până la Manakara, chiar sate la marginea junglei, slujire în bisericile locale din Antsirabe si alte localităti o întâlnire de încurajare cu păstorii din Regiunea Vakinankaratra și inaugurarea Studioului Filadelfia 3 din Manakara.

 

INAUGURAREA STUDIOULUI RADIO FILADELFIA 3 DIN MANAKARA

În Manakara, în incinta Bisericii Penticostale am construit un studio radio pentru realizarea emisiunilor radio de pe coasta de est (lângă Oceanul Indian) și în apropierea satelor din jungla regiunii Manakara. În timp ce construiam Studioul Radio Filadelfia 3, împreună cu echipa din Anstirabe (echipa de la Studio Filadelfia 1) am instruit șapte persoane, bărbați și femei, care să poată crea emisiunile radio pe care să le transmită printr-un radio local.

Avem aici 4 emisiuni pe săptămână, prin Radioul MBS FM local. Împreună cu echipa din Paris, câțiva păstori locali din Antsirabe și Manakara, am inaugurat Studioul Radio Filadelfia 3 din Manakara, cerând lui Dumnezeu ca acest început să fie o binecuvântare atât pentru micul oraș Manakara, cât și pentru orașele de pe coasta Oceanului Indian, dar mai ales să ajungă întro zi să fie un Radio prin care Vestea bună să ajungă la satele din junglă pe care le evanghelizăm, unde să ducem radiouri solare, ca oamenii să primească Cuvântul Vieții în inimile lor.

CONFERINȚĂ PENTRU PREGĂTIREA ÎNVĂȚĂTORILOR DE ȘCOALĂ DUMINICALĂ

Timp de două zile, echipa din Paris, sub „bagheta” Amaliei Hontău și echipa noastră, au organizat o Conferință pentru formarea învățătorilor de Școală Duminicală din orașul Antsirabe.

  Pregătirea propriu-zisă a început prin whatsapp încă înainte de a ajunge românii din Paris la noi. Am invitat lucrători cu copiii, dar și păstori din toate bisericile, iar bucuria noastră a fost mare văzând peste 60 de participanți la aceste două după amieze și seri de predare. Lecțiile au cuprins diferite teme: nevoia de mântuire a copilului, psihologia copilului, cum să creezi o lecție biblică pe înțelesul unui copil, cum să expui creativ versetul biblic, cum să creezi un kraft (lucru manual) interesant și multe alte lucruri care să facă lecțiile cu copiii atractive, însă să și își atingă scopul: plantarea Cuvântului lui Dumnezeu în inima copilului, care poate deveni un bun mărturisitor al Adevărului în casa lui.

TURNEUL DE EVANGHELIZARE „DESCHIDE-ȚI INIMA PENTRU ISUS”

În drumul spre Manakara, am pregătit un turneu evanghelistic în care să lucrăm atât cu copiii, cât să și evanghelizăm adulții, așa cum facem de obicei. Am numit turneul „Deschide-ți inima pentru Isus” și am făcut evanghelizări în 7 localități diferite, precum Ambositra, Ambohimahasoa, Ifandriana, Irondro, Marofarihy, Ambonanana și Antanifokata. Marcel nu a reușit să conducă echipa spre Manakara, pentru că a trebuit să participe
la un Summit al păstorilor din Oceanul Indian în capitala Antananarivo, însă echipa mixtă româno-malgașă a lucrat cu multă dăruire.

Doar să predici Evanghelia nu este suficient pe stradă. Oamenii sunt chemați să își predea viețile lui Hristos. Mai mult, oamenii cer ca păstorii și musafirii veniți să se roage pentru ei, ceea ce s-a și întâmplat. În unele locuri au avut loc bătălii spirituale, oameni care au fost demonizați fiind eliberați în timpul rugăciunilor, în special în satele de la marginea junglei, cum este Ambonanana. Un copil care nu vorbea a început să vorbească după ce echipa de păstori și-a pus mâinile peste el și s-a rugat, legând duhul de muțenie.

FINAL DE AN LA SEMINARUL TEOLOGIC  PENTICOSTAL AOG DIN ANTANANARIVO

În luna iunie a avut loc evenimentul absolvirii studenților de la Seminarul Teologic din Antananarivo. 27 de studenți au făcut parte din cea de 30-a promoție de absolvenți și viitori păstori ai Bisericii Penticostale Assemblée de Dieu din Madagascar. Îi așteptă o slujire dificilă, având în vedere contextul din Marea Insulă, însă ei au încrederea că Dumnezeu i-a chemat și vor merge în Numele Lui, vestind Evanghelia și plantând Biserici.

Eu am avut onoarea să fiu unul dintre profesorii care a influențat puțin viața lor prin cursurile pe care le-am predat în acest an, în trimestrul al II-lea și al III-lea: „Evanghelia după Ioan”, „Epistolele 1,2 și 3 Ioan” și „Faptele Apostolilor”. Mulțumesc lui Dumnezeu pentru această oportunitate și rectorului Seminarului Teologic, Jim Thacker, un om de mare viziune pentru învățământul teologic universitar din Biserica AG Madagascar.

EVANGHELIZĂRI ÎN SATELE DIN JUNGLĂ

În cursul acestui an, Dumnezeu ne-a oferit oportunitatea să ajungem de trei ori în satele izolate din jungla Manakara, unde am predicat Evanghelia în 19 sate. În parteneriat cu păstorul Andre Rakotomanana, implicarea noastră nu se rezumă doar la predicare, ci la intenția de a planta Biserici, lucru care s-a și realizat, de când lucrăm cu acest
frate, plantându-se în regiune 13 Biserici.

În junglă au ajuns și păstorul Ghiță Rițișan, președintele APME, împreună cu președintele Bisericii Penticostale Assemblée de Dieu, pastorul Rijamamy Be Arthur Lala, cât și colegul meu, Florin Popa, pe care l-am încurajat să își facă o idee de ansamblu asupra lucrărilor Joy4Madagascar, ca să se poată implica pe viitor acolo unde simte el povoara cea mai mare în lucrarea lui Dumnezeu. Dumnezeu atinge oameni și schimbă vieți prin această lucrare.

CHEMARE LA IMPLICARE ALĂTURI DE NOI - FAMILIA ȘAITIȘ - ÎN MADAGASCAR

Prin harul lui Dumnezeu am reușit să locuim șase ani în Madagascar. Acum intrăm în cel de-al șaptelea an de lucrare, iar peste câteva zile ne vom întoarce în Marea Insulă Roșie. Avem însă pe inimă câteva lucruri pe care dorim să le împărtășim cu dvs, prietenii noștri, tovarășii de drum, parteneri și purtători ai aceleiași poveri ai lui Hristos, chiar dacă nu pe prima linie, cum suntem așezați noi prin lucrarea misionară din Madagascar.

În primul rând dorim să vă mulțumim frumos pentru toată implicarea dvs, dragi frați păstori și scumpi frați și surori din multe biserici din România și Diaspora. Am investit împreună în acest Seceriș, am suferit împreună, și sunt sigur că Dumnezeu vă va răsplăti din belșug cu cununa cea veșnică, dar și binecuvântările Sale de tot felul pe acest pământ. Fără dvs, nu am fi putut ajunge la acești oameni și să avem un impact în viețile lor, propovăduind Evanghelia, dar trăind-o și cu fapta, prin acte de dragoste de tot felul: medicale, milostenie și educație.

În al doilea rând, în ciuda a ceea ce cred unii, situația noastră financiară este una destul de precară în acest moment. Nu am crezut niciodată să ajungem aici, având în vedere că lucrarea din Madagascar este destul de cunoscută Bisericii lui Hristos din România și Diaspora. Însă probabil că este și un mijloc de formare al încrederii noastre și a modelării caracterului nostru în Domnul Isus Hristos, Domnul Secerișului.

Dacă Dumnezeu vă pune pe inimă să fiți alături de noi în continuare, vă rugăm să o faceți. De fiecare dată vorbim despre aceste trei aspecte: 1. Rugăciune, 2. Încurajare și 3. Susținere financiară.

    Cu aleasă dragoste,

                              Familia ȘAITIȘ Marcel și Ioana, cu copiii noștri - Alessia, Ruth, Filip și Naomi

 

   MOTIVE DE RUGĂCIUNE PENTRU URMĂTOAREA PERIOADĂ

  1. Să rezolvăm actele lui Naomi, fiica noastră cea mică, ca să ne putem întoarce cu bine în Madagascar la începutul lunii septembrie 2019;
  2. Să fim ocrotiți de bolile din Madagascar care bântuie în această perioadă în Insula Roșie;
  3. Să predăm cu bine o parte din lucrarea pe care o facem familiei Popa Florin și Alina și domnișoarelor Denisa Moldovan și Tabita Micu;
  4. Să găsim resurse financiare pentru perioada următoare - avem un proiect de construcție la Seminarul Teologic, pe care dorim să ni-l asumăm pentru dezvoltarea lucrării Seminarului Teologic;
  5. Să călătorim cu bine spre Antananarivo în zilele următoare și spre casă, în Antsirabe;
  6. Să începem cu bine școala cu copiii noștri în Antsirabe;
  7. Să îi putem face viză de rezidență lui Naomi în Madagascar;

 

 

Comentarii

Leave a Reply

Close