Leopardul sparge gardul…o realitate trista a Madagascarului

Leopardul sparge gardul…o realitate trista a Madagascarului

Leopardul sparge gardul…o realitate trista a Madagascarului

Azi dimineata am avut programata o intalnire cu sotul profesoarei noastre de limba malgasa, Gody. El se ocupa de medicina naturista, studiind plantele medicinale din Madagascar si oferindu-le aplicare in medicina traditionala. Doream sa cunosc mai multe despre aplicatiile acestui tip de medicina. Asa ca am plecat de buna dimineata spre casa lor. Acolo, mirare ! Trei masini parcate in fata portii cu portbagajele pline de lucruri, poarta larg deschisa si agitatie in curte.

Am intrat si am fost surprins ca o parte dintre lucuri erau afara, iar pe altele tocmai le scoteau. Va mutati ? i-am intrebat. Da, ne mutam. Tocmai am fost atacati noaptea trecuta de o banda de talhari – cel putin patru, care au intrat in curte, spargand zidul curtii si au vrut sa intre in casa. Noroc ca toate obloanele de la ferestre si de la usi erau inchise. Ne-au somat cu armele si au incercat sa sparga usa, dar am blocat-o, iar sotul meu a chemat politia. Copiii – au 4 copii – au fost foarte speriati, noi de asemenea.  Pe cand a venit politia, ei au plecat. Ne-au amenintat ca ne omoara daca chemam politia. Doreau sa ne jefuiasca ! Este a treia oara cand ni se intampla acest lucru in ultimii ani. Ne mutam azi de aici !

Wow ! Nu-mi venea sa cred ce auzeam. Asa ceva este imposibil. Sa te atace o banda de talhari inarmati si sa iti sparga zidul de la curte ? Imposibil ! Dar uite ca aici este posibil. Pur si simplu au desfacut zidul de caramida bucata cu bucata pana ce au facut o spartura de aproximativ 1 metru pe 60 cm, sa poata intra – treaba de cel putin o jumatate de ora. Si au facut lucrul acesta din curtea vecinului. Apoi au incercat sa sparga usa casei – cu 6 persoane inauntru – pentru a-i jefui. Iar acesta pretinde ca nu a auzit nimic.

ImagineImposibil ! Sa nu vezi oameni cu un felinar in curtea ta, sa nu auzi cum sparg zidul si discuta punand la cale poate un jaf cu morti si sa nu faci nimic ? Ce inima poate sa aiba un astfel de vecin ? Esti surprins sa vezi ce poate faceInvidia!

Pentru ca aveam aparatul de fotografiat la mine, am fotografiat spartura din zid. O voi pune aici, sa vedeti cum arata o realitate trista de aproape. Imaginati-va ca sunteti dvs cei atacati, ca oamenii care sparg zidul curtii ce va apara si apoi usa de la casa va vor raul. Cum ati reactiona ? Ce sentimente v-ar trece stiind ca familia dvs este in pericol ? Ca oamenii de dincolo de usa sunt inarmati ? Asa-i ca un astfel de scenariu ne poate da fiori? Asemeni unui leopard, Satan isi foloseste deseori solii lui sa ne produca frica, sa ne faca sa abandonam calea Sa. Cum vom raspunde noi ?

Vedeti – asta face parte din viata unui misionar. Sa mergi in alta cultura, sa te expui, sa iti pui casa la dispozitia oamenilor – de dragul sufletelor ce zac in pacat si au nevoie sa auda Evanghelia. Nu stii cine iti intra in casa si cu ce intentie. Nu stii daca intre oamenii care te viziteaza pentru a asculta Cuvantul sunt unii care iti fileaza casa sau chiar sunt interesati de sufletul lor. Dar trebuie sa o faci. Cu mare bagare de seama, cu precautie, trebuie sa intelegi ca valoarea sufletului lor merita expunerea ta si a familiei tale. Seara te rogi si te incredintezi in Mana Puternica a lui Dumnezeu si ceri ocrotirea Lui peste familia ta. Doar ingerii lui te vor ocroti ! Nici cainele din curte, nici vecinii, nici patrula, daca exista asa ceva, nici politia – in cazul in care vine, nici altcineva sau altceva, ci doar ocrotirea Domnului !Ps. 91 – Pentru ca zici : Domnul este Locul meu de adapost ! si faci din Cel Prea Inalt turnul tau de scapare…Doar asa iti linistesti inima inaintea Lui. Nu poti trai cu frica in inima, ca atunci nu mai ai ce cauta pe campul de misiune ! Dar totusi, te incearca uneori !

Aseara povesteam fetelor mele pilda samariteanului – cu omul ce se deplasa singur pe drum, pandit de niste talhari, care l-au batut, i-au furat tot ce avea – in povestea mea avea un magar incarcat cu bagaje, l-au jefuit pana si de hainele de pe el. Acum zacea in drum, plin de rani deschise – pierduse sange, murdar si gata sa moara. Abia mai respira. Apoi am povestit despre preotul si levitul care l-au ocolit. De ce l-au ocolit ? Nu era problema lor ? Le-am intrebat pe ele ce ar fi facut ? Ce ar trebui sa faca cand vad un astfel de om pe drumul vietii ? Apoi ne-am pus in situatia personajului care era cazut in drum si ne inchipuiam ca putem fi noi cei atacati, batuti cu brutalitate si aproape omorati. Nu ne dorim asa ceva. Doamne, te rugam fereste-ne de astfel de situatii.

Ce binecuvantare sa gasesti in astfel de situatii un samaritean – (biserica sau prietenii care se roaga pentru tine) – pe care toti il considerau insensibil si egoist, fara credinta si teama de Dumnezeu – asa ii vedeau evreii pe samariteni. Asa il vedeau oamenii, dar nu era asa. Inima lui arata multa sensibilitate, spirit de sacrificiu – isi rupe camasa si o face fasii pentru a-i opri sangele omului ranit, ii unge ranile adanci cu aloe vera – enorm de scumpa – pentru a-i ameliora durerea, il duce la cel mai bun spital din oras, ii plateste spitalizarea – pentru ca ranitul nu era asigurat, ii ofera medicamentatia cea mai scumpa si cere ingrijirea cea mai atenta. Apoi ii roaga pe personalul spitatului sa anunte familia acestuia – care poate il credeau mort pe tatal si parintele lor. Toate, pe cheltuiala lui.

Isus Hristos este Bunul Samaritean pe drumul vietii noastre. El ne-a ridicat din moartea pacatului si a platit totul pentru noi. Putem spune poate chiar ca a CHELTUIT totul pentru noi. Cateodata permite in drumul nostru una dintre aceste doua ipostaze:  cazut in drum sau trecand pe langa el. Daca ar fi sa alegi postura – ce ai prefera ? Care pret ti se pare mai greu de platit ?

Comentarii

Leave a Reply

Close