Warning: call_user_func_array() expects parameter 1 to be a valid callback, function 'coliseum_easy_horst_heating' not found or invalid function name in /home/misiunem/public_html/wp-includes/class-wp-hook.php on line 324

250 de Zâmbete noi în Madagascar: o poveste de neuitat în ultimele 2 săptămâni

250 de Zâmbete noi în Madagascar: o poveste de neuitat în ultimele 2 săptămâni

250 de Zâmbete noi în Madagascar: o poveste de neuitat în ultimele 2 săptămâni

DRAGII NOȘTRI PRIETENI ȘI PARTENERI,
   Timp de aproape două săptămâni i-am găzduit la noi pe 3 minunați medici români: familia Darius și Delia Tărchilă, din Cluj-Napoca, și pe Ligia Durcău, din Huedin, prietenă și parteneră de lucru cu familia Tărchilă în Cabinetul stomatologic al acestora.
O NEVOIE URIAȘĂ PE CARE O ÎNTÂLNEAM CONSTANT ÎN AJUTORUL MEDICAL CU CLINICA BETESDA
    În Madagascar avem deja o lucrare medicală care a început acum 3 ani și jumătate, Proiectul Medical Betesda, în care avem o clinică mobilă, un minibuz, Clinica mobilă Betesda, cu care oferim ajutor medical general în multe locuri, însoțit de evanghelizări.
     Mergem cu Clinica mobilă Betesda în:
     1. Turnee de Evanghelizare cu ajutor medical pe trasee de 7-9 zile,
     2. Mergem în școli cu care am stabilit parteneriate să le oferim ajutor medical periodic copiilor (aproape 700 de copii în două școli),
     3. Oferim ajutor medical în zeci de sate izolate, lângă jungla tropicală din sud-est, unde zburăm cu elicopterul atât pentru evanghelizări și plantări de biserici, cât și pentru ajutor medical;
    4. Oferim ajutor medical săptămânal (marți) în comuna Ivato, în special în comuna Maibahoaka;
    5. Oferim ajutor medical periodic copiilor străzii și părinților lor, care dorm pe străzi, în partea centrală a capitalei, în Antaninarenina;
    6. Oferim ajutor medical, ajutând păstorii malgași din Regiunea Analamanga să își întărească mărturia în societate, dar și ca mijloc de a atrage oamenii în campaniile de evanghelizare;
    În aceste proiecte medicale în care am oferit ajutor medical gratuit și medicamente la aproape 5.000 de oameni în anul 2023 și la aproape 6.000 de oameni în anul 2024, o problemă a ieșit din ce în ce mai mult în evidență: gurile infectate ale copiilor din școli și de pe stradă (copiii străzii), ale pacienților din evanghelizări, ale oamenilor din satele izolate, ale tuturor celor pe care medicii noștri i-au consultat. Oamenii se plângeau de dureri de dinți și măsele și nu aveau alinare din cauza puroiului care, de la măsele, se putea răspândi și în alte zone din corp.
       O RUGĂCIUNE INSISTENTĂ: DOAMNE, DĂ-NE O SOLUȚIE ȘI UN OM!
      Din această cauză, rugăciunea noastră din ce în ce mai persisentă către Dumnezeu era legată de deschiderea unei direcții suplimentare în proiectul nostru medical: partea stomatologică. Aveam nevoie de călăuzire clară și de „un capăt de ață al unui ghem care să se desfacă" și care să ne ducă și în această direcție.
      Am discutat în România cu medicul nostru stomatolog, prieten drag și frate în Isus Hristos, care are un cabinet particular în cadrul Clădirii Petros din Cluj-Napoca. Însă el avea alte planuri în acea vreme, deși îi bătea inima și pentru câteva „misiuni medicale". Avea însă rețineri. Până Dumnezeu i-a vorbit foarte clar în această direcție.
   UN OM GATA SĂ LUPTE PENTRU AFRICA: DARIUS TĂRCHILĂ
    Anul trecut, în 2023, ajunși în Cluj-Napoca, ca și alți misionari români, am ajuns în cabinetul generosului medic Darius TĂRCHILĂ, cu problemele noastre dentare. Am fost tratați cu dragoste și profesionalism de Darius și de soția lui, Delia, dar și de excelentul medic Ligia DURCĂU, proaspăt întoarsă dintr-o misiune medicală în Republica Moldova, iar relația de prietenie cu ei s-a adâncit mai mult ca în alți ani.
      Darius ne-a povestit mie și Ioanei că Dumnezeu i-a vorbit să se implice prin munca și expertiza lui medicală vizitând câmpuri de misiune din Africa. Iar noi l-am invitat în Madagascar. De data aceasta, DA-ul lui a fost fără ezitare și cu mare dedicare.
      Cum Darius este un om de acțiune, în două săptămâni echipamentul medical pe care ni l-a propus pentru început a ajuns în cabinetul lui medical:
             1. O unitate medicală mobilă - sub forma unei valize mai mari, echipată aproape complet, fără turbinele dentare (instrumentele stomatologice acționate de aer comprimat folosite pentru diferite proceduri stomatologice),
             2. Un scaun stomatologic mobil, cuplat deja cu o unitate dentară, însă care trebuia cuplată la un compresor, pe care urma să îl cumpărăm ulterior, alături de turbinele dentare.
       O FAMILIE SUFICIENT DE DECISĂ SĂ ÎMPACHETEZE TOATE ACESTEA ÎN BAGAJE ȘI SĂ LE TRANPORTE ÎN AFRICA PE AVION ȘI „ÎN SPATE"
        Când am pus mâna pe toate aceste instrumente care cântăreau împreună vreo 100 de kilograme, am fost descurajat. Cum să transportăm toate acestea în spate în Africa?
     Am discutat cu Ioana, soția mea, „să împărțim elefantul în bucăți" cu niște șurubelnițe și chei, iar așa nu va mai părea atât de intimidant. L-am desfăcut suficient de mult ca să îl putem pune în bagaje, iar ce a fost atipic, cadrul greu de metal, să îl învelim în bucăți mari de carton și să avem grijă să nu îl scăpăm pe picioarele cuiva, ca să îl accidentăm.
     Dumnezeu ne-a ajutat să trecem și de acest hop pe care îl credeam greu de sărit, și am reușit să aducem toate acestea aproape intacte acasă la noi, în Madagascar.
      Aveam însă nevoie de Darius ca să le putem pune pe toate împreună și să le completăm în ceea ce înseamnă un cabinet medical stomatologic.
     O IDEE TRANSFORMATĂ ÎN REALITATE: PROIECTUL „UN ZÂMBET FĂRĂ DURERE"
    Am rămas înțeleși cu Dr. Darius Tărchilă că în Noiembrie 2024, cu ocazia Black Friday-ului medical stomatologic, ne ajută să cumpărăm tot instrumentarul de care avem nevoie, medicamente și consumabile, apoi, în ianuarie 2025, o mică echipă de medici stomatologi vor ajunge în Madagascar, să așeze tot echipamentul în poziție funcțională.
    Noi urma să creăm lista de pacienți și să completăm, în măsura bugetului, toate celelalte aparate de care aveam nevoie să avem cabinetul funcțional.
     Ioana și Andry, președintele Asociației Fifaliana Indray (Asociația Dragostea Dintâi), cum se numește organizația pe care am fondat-o în Madagascar au făcut eforturi ca toate actele medicilor români (Darius Tărchilă, Delia Tărchilă și Ligia Durcău) să fie recunoscute de către Ministerul Sănătății din Madagascar, care să le ofere dreptul să profeseze în Madagascar în perioada în care vor fi aici.
      Cu perseverență și răbdare, Dumnezeu ne-a ajutat să așezăm toate aceste lucruri pe direcția planificată. Mai mult, am găsit un medic malgaș cu care să colaborăm și să începem proiectul, doamna Ginette, cu care vom continua pe mai departe Cabinetul medical dentar și oferirea de ajutor medical stomatologic.
    3, 2, 1, ...START
    Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu o „aventură de 2 zile" întârziere în Mauritius, deoarece avionul s-a stricat pe ruta Istanbul-Port Louis, nemaiputând fi utilizat, după o lungă călătorie și peste 12 ore de stat prin aeropoarte, medicii români au ajuns în Antananarivo.
     În Proiectul ❤️‍🩹🌍“UN ZÂMBET FĂRĂ DURERE” 🦷😁 a trebuit să ne dăm toate silințele să ne adaptăm la tot ce a venit. Deși medicii români au adus aproape 100 de kilograme de materiale medicale, nu toate lucrurile pregătite de acasă s-au potrivit la fața locului.
     A trebuit să creăm cadrul în care orice provocare ar apare, să căutăm soluția, să nu ne panicăm și să ne adaptăm și să continuăm să ne facem lucrarea și să ne atingem parte din obiective. Și să nu fim stresați din cauza obstacolelor.
      Datorită penelor dese și lungi de curent electric, a trebuit să cumpărăm un generator. Apoi, am constatat că făcea mare zgomot, așa că l-am mutat într-o curte exterioară mai îndepărtată, așa că ne-am dotat cu un prelungitor lung de 40 de metri. Pe acesta l-am completat cu alte prelungitoare, ca fiecare unitate de lucru să beneficieze de curent.
      Una dintre cele două stații stomatologice aveau nevoie de un compresor de aer, care să ofere presiune unității dentare, așa că l-am cumpărat. Făcea mult zgomot înăuntru, așa că a trebuit să ne adaptăm și să îl scoată Dr. Darius Tarchila afară, cu o prelungire de 20 de metri.
       Sterilizarea instrumentelor este vitală, deși echipa medicală a adus multe instrumente. Așa că a trebuit să luăm un aparat mare de sterilizat, cât 2-3 cuptoare cu microunde de mare. Și acesta a costat o mulțime de bani.
       Turbinele dentare puse la cele două unități stomatologice (eu le zic stații/ scaun stomatologic/ valiză mobilă stomatologică) nu s-au potrivit, așa că a trebuit în prima zi să merg cu dr. Ligia Durcau și să căutăm altele, batând jumătate de zi Antananarivo, căutând prin puținele magazine medicale specializate pe aparatură medicală.
       Echipa nu s-a descurajat, iar Darius și echipa noastră tehnică au reușit să le așeze pe toate în mișcare, chiar dacă nu au funcționat aparatele 100% din capacitatea lor.
      Când aveam curent, lumina în camere era foarte slabă, așa că am schimbat lămpile (becurile) cu neoane mai puternice (ne vor mulțumi copiii din proiectul educațional Didasko că acum lumina este foarte puternică în săli).
      Bucătăria din Centrul misionar Joy4Madagascar a devenit sală restricționată de sterilizare, cu chiuvetele și alte vase mai speciale transformate în vase de spălare a instrumentarului, loc de ștergere a instrumentelor, introducere în foliile speciale de sterilizare pe care le-am închis la ambele capete cu o placă de păr fierbinte. Apoi instrumentele erau puse în cuptorul special de sterilizare.
       Lângă fiecare dintre cele de puncte (stații) de lucru erau fixate pe perete niște table  mari pe care se putea scrie (le folosim ca table în Proiectul After-School Didasko) pe care soția mea, Ioana Șaitiș, și doamnele și domnișoarele din echipa noastră au creat un vocabular de bază în limba malgașă pentru medicii români: Te doare? Ți-e rău? Ești bine? Scuipă! Clătește cu apă! Deschide gura! Gata!
      UNDE DUHUL SFÂNT DOMNEȘTE ESTE UNITATE
      S-a creat în aceste zile un spirit de echipă excelent. Fiecare medic și-a găsit asistentul perfect sincronizat cu stilul lui (ei) între oamenii noștri, care au stat la dispoziția medicilor români (care comunicau cu ei în limba engleză). Muncind de dimineața devreme (ora 8.00, până seara târziu - ora 19.00), echipele medic-asistent(e) au ajuns să se înțeleagă din priviri, știind ce au de făcut fiecare la fiecare operație pe pacient.
     Una dintre fete, Njara, a creat tot timpul o atmosferă relaxantă, punând la o boxă un fond muzical bun, cu cântece de închinare și adorare către Dumnezeu.
     Discutând cu medicii români, unul dintre motivele de mulțumire pe care l-au repetat a fost că nu i-au durut spatele și coloana vertebrală după îndelungatele ore state în picioare.
    Am înțeles că trebuie să muncești cu multă sensibilitate și coordonare cu instrumentele ascuțite care sunt folosite în a scoate dinții sau instrumentele sub mare presiune (turbinele dentare) care pot provoca răni în gură. Dumnezeu le-a dat putere medicilor și asistenților și au fost o mare binecuvântare pentru cei 250 de pacienți pe care i-au tratat.
      AM PREDICAT EVANGHELIA CELOR CARE AȘTEPTAU SĂ INTRE
    Pentru că afară era lume tot timpul, și așteptau cu răbdare să intre, am făcut împreună cu pastorul Angelo, unul dintre cei trei pastori ai Bisericii Fananatenana (SPERANȚA), ceea ce Dumnezeu ne-a chemat să facem: le-am împărtășit Evanghelia.
     I-am încurajat să își pună încrederea în Dumnezeu și să aibă o întâlnire personală cu Domnul Isus Hristos, Creatorul și Răscumpărătorul nostru.
     Așa că lucrarea medicală a cuprins și ceea ce este ADN-ul nostru: Hristos predicat între oameni.
      ASTA A FOST CU ADEVĂRAT FASCINANT! LA FIX!
      Când am făcut calculele, au fost exact 250 de pacienți tratați. 250 de persoane s-au întors acasă cu Un Zâmbet fără Durere, încântați de faptul că au avut harul să fie ajutați de dumneavoastră.
            DUMNEZEU ESTE BUN!
        Când oamenii lucrează împreună gata să aibă grijă unii de ceilalți, rezultatele încep să apară. Suntem recunoscători pentru Darul pe care Dumnezeu ni l-a pregatit prin trimiterea celor 3 medici romani: familia Darius și Delia Tarchila, și Ligia Durcău. Dumnezeu să vă răsplătească munca uriașă depusă.
      Le mulțumim atât familiilor voastre, care v-au permis să veniți, cat și bisericilor care v-au purtat în rugăciuni și s-au implicat.
       Dumnezeu să vă răsplătească! 🙏🏽❤️🥰

 

IMPLICAȚI-VĂ FINANCIAR ÎN LUCRAREA MISIONARĂ:

     Dacă Dumnezeu vă atinge inima și ați înțeles ce impact are acest proiect medical și evanghelistic, vă chem să nu ratați oportunitatea de a vă implica. Acum este OCAZIA să aduci un Zâmbet fără Durere, motivat de dragostea lui Dumnezeu, pentru copiii lui Dumnezeu din Madagascar și pentru cei care încă nu sunt copii ai Lui, însă au nevoie de intervenția medicală stomatologică:

Menționează doar atât: “Donație Madagascar Un Zâmbet fără Durere” ❤️‍🩹🥰🙏🏽

Apoi, te rugăm să ne anunți darul tău, pe whatsapp sau pe emailul saitis.marcel@gmail.com, ca să îi putem urmări traseul și,

mai ales, să ÎȚI MULȚUMIM 🙏🏽🥰❤️‍🩹, să te purtăm în rugăciuni și să creăm o prietenie pe termen lung.

Cu aleasă prețuire,

Familia misionară Marcel și Ioana ȘAITIȘ.

Antananarivo, Madagascar

Comentarii

Leave a Reply

Close